Vlier

door buikberg

Sinds we zelf gezegend zijn met enkele vlierstruiken in de tuin hoeven we geen avondlijke strooptochten meer te ondernemen om aan ons gerief te komen. Al waren onze avondlijke tochtjes naar de abdij van Vlierbeek (aja …), die steevast eindigden op het terras van cafe de Rozekrans ook wel de moeite.

Vlier hebben we nodig, en wel 2 keer per jaar. In het voorjaar voor de bloesems, echter niet alles kaalplukken, want in het najaar hebben we de bessen ook nog eens nodig.

Met de bloesems maken we:

1) een geconcentreerde ‘siroop’: bloemetjes (zonder steeltjes, zonder te wassen, en liefst ’s morgens vroeg geplukt) een paar dagen laten trekken in een suikersiroop. Dan even opkoken, eventueel wat citroensap bij, en in flesjes doen. Te gebruiken in: water, spuitwater, witte wijn, … Het leuke is dat door het zeemzoete aroma van de bloesems, je de indruk krijgt dat je een zoete limonade aan het drinken bent, terwijl het helemaal niet zo zoet is. En vermits wij niet zo van die plakkerige toestanden houden …

2) een vlierbloesem’wijn”: het is eigenlijk te onnozel om wijn te noemen, want veel meer dan vergist suikerwater is het niet. Water, met suiker in opgelost (20 gram suiker/liter per gewenste % alcohol); citroensap (om wat zuur erin te krijgen: +- 7 gram zuur/l); vlierbloemetjes; gist. In een dame-jeanne met waterslot, na een week eens overhevelen, en dan in een vergeten hoekje van de kelder zetten tot volgend voorjaar. Als ‘wijn’ stelt het niet veel voor, maar dan komt de truc … Als je die droge ‘wijn’ bottelt in champagne/geuzeflessen met wat verse gist en 10 gram suiker/liter (het mag nog meer, ik had de laatste keer 10 g/l gedaan, maar het mag nog wel wat meer zijn), en dan laat hergisten op de fles (kroonkurk erop), dan krijg je ~”vlierbloesemchampagne”~. Als je zoals wij, de gist gewoon in de fles laat zitten, kan je als je voorzichtig uitschenkt, 2/3 van de fles gebruiken (de rest is voor Bigga). Moest je met de champagne-methode de gist uit de flessen verwijderen, dan kan je alles gebruiken. Maar dat probeer ik wel eens als ik op pensioen ben.