Vele bomen maken een bos

door buikberg

In een broedkast, ergens verborgen diep onder het stof, liggen nog een hele hoop buikberg-projecten te rijpen. Zoals oude whisky, worden deze slechts beter met de jaren. Dat is ook de reden om ze goed verborgen te houden, uiteindelijk zullen slechts de meesters, die gedurende de hele tijd hun ontwikkeling gevolgd en af en toe eens bijgestuurd hebben, uitverkoren zijn om het ultieme genot ervan te mogen ervaren.
Niet dat wij gierig of zo zijn, integendeel zelfs !

Om dit te bewijzen: de stand van een project dat slechts een luttele tweetal jaar rondsluimert, en zich bijgevolg nog maar in de prille kinderschoentjes bevindt; maar dat dringend eens moet opgepept worden, wil het plantertje er nog enig resultaat van zien voor hij het bijltje erbij neerlegt.

Tot onze grondgebieden behoort een ‘aanhangsel’, een historisch gegroeid, maar op de kaart gezien volstrekt belachelijk lapke grond van 40 op 60 meter. In ons dagdagelijks taalgebruik wordt het ‘wei 4’ genoemd, een welluidende  naam die perfect de economische rendabiliteit van het ‘meerschken’ weergeeft: niet veel dus. Door zijn ligging is het niet de moeite om investeringen in omheiningen te doen, dus wordt het al 3 jaar 1 maal/jaar gemaaid (dit jaar moeten we nogmaals maaien), en voor de rest is het een paradijs voor wilde konijnen, patrijzen en ander lekkers.

vorm

Het lange termijn plan hiermee is: een stukje natuur (zo zijn we…), maar toch ook ‘nuttig’ (de ligging in landbouwgebied indachtig).

Ontwerp een bos. Producent van brandhout, planken, eikels voor de zwijnen, boomhutten, schaduw voor de beesten, woonplaats van aardmannekes, scherm voor wind en geluid, …  Bon, gegeven=wei 4, gevraagd=bos, oplossing=…

Ik ga hier proberen de gedachtengang, ideeën (zotte en iets minder zotte), inzichten en vorderingen bij te houden. Moest je denken het beter te weten, dan mag je altijd hierop commentaar geven 😉

1) situatie: “wat mag ?”

– hagen: afstand .5 m van de perceelsgrenzen

– hoogstammen: 2m van de grenzen

– bos: 6 m van de perceelsgrenzen (en voor zo’n klein stukske bos is een vergunning niet nodig)

bestaand2) huidige situatie:

– de beplanting op de percelen errond zie je hieronder, evenals de richting van de zon, wind, geluid van de heerweg, en de richting waarin we het zicht op een vervallen hangar wat zouden willen verbergen.

– op dit moment staan de grassen 30 a 50 cm hoog, en is het maaiklaar voor een 2e maaibeurt, 3 jaar niet begraasd en enkel gemaaid

– ideaal om dit najaar te beginnen met aanplanten ? Dan zijn de boompjes al meer dan tandestokerdik tegen de tijd dat ons prutske klimneigingen begint te vertonen.

bestaand2

In juni:

26 juni 005

26 juni 009

hooi09 004

Vandaag:

IMG_4669

IMG_4671

… wordt vervolgd …