Zondag rustdag

door buikberg

Voor het eerst in twee maanden hadden we eens een zondag geen verplichtingen. Geen familiefeest, geen uitstap, geen bezoekje   hier of daar. Gewoon rust. En wat gebeurt er dan? Het was de productiefste zondag in tijden :-).

Er werd oa. begonnen met de inspectie en de winteropkuis van de moestuin. De twee bedden die dit jaar wegens tijdsgebrek niet gebruikt zijn krijgen opnieuw karton, en alle bedden waar geen overwinterende groenten op staan mulch (hooi – onze koeien werden helemaal gek van zoveel voederverspilling).

We konden nu eindelijk eens zien welke pompoensoorten dit jaar in onze ‘verrassingsmix’ zaten (allemaal relatief kleine soorten, ofwel ligt het eraan dat onze plantjes eigenlijk nooit heel groot geworden zijn).

De physalis is voor het eerst geslaagd, niet alleen enorm gegroeid maar hij draagt ook heel veel vruchtjes (wanneer is zoiets rijp??).

De zonnebloemen bloeien rustig verder (nu pas, maar ze waren dan ook weer rijkelijk te laat uitgeplant). Meneer/mevrouw Woelmuis lijkt vertrokken te zijn, en heeft wonder boven wonder het witloof heel gelaten, ook de meeste knolselders, er zijn zelfs nog warmoes en worteltjes over… Tegen dat de eerste nachtvorst eraan komt gaat dat allemaal uit de grond en op de juiste winterplek (diepvries, ton met zand, in de kelder, …).

Er werden een hoop brandnetels aan de koeien gevoederd (nog steeds op zoek naar een woekeraar die het iets minder snel doet maar wel even krachtig) waardoor de aardbeiplantjes weer wat lucht hebben (de nieuwe plantjes zijn allemaal goed geworteld met dank aan het herfstige zomerweer) en het eerste deel van de doodzieke tomatenplanten werd afgevoerd (plaag). Jammer, want er hangen nog zo veel onrijpe tomaten aan, maar zelfs als we ze binnen verder laten afrijpen worden ze helemaal slecht bij het kleuren. Eigenlijk zouden we eens een jaar of twee geen tomaten moeten zetten om de plaag onder de duim te krijgen, maar dat is ook zonde.

Er is verder nog heel wat werk te doen, maar gelukkig geven ze de komende dagen eens niet heel slecht weer uit.

Er werd ook nog eens creatief gekookt ‘op zijn Lukemiekes’ (ofwel, wat meer ‘side-dish’ dan enkel patat-groente-vlees), maar dan wel met een vleesje erbij. Risotto met prei, een klassiek knolselderslaatje en een stukje Marcel-roti. Mmm.

Daar eindigden de kookkunsten zelfs niet mee, want vermits de peren eindelijk wat rijper zijn kon de perentaart van huize onderdeappelboom eens getest worden. Het was een vereenvoudigde versie – als je pas op zondagmiddag bedenkt om iets te bakken, en je blijkt een heel deel ingrediënten niet in huis te hebben, dan is er weinig meer aan te doen – maar toch erg lekker!

Mevrouw buikberg hield zich ondertussen ook bezig met een hoop achterstallig huishoudwerk (de was en de plas) en vond zelfs nog een gaatje voor haar baas, meneer buikberg legde een stuk dak toe en repareerde een auto, en jongejuffrouw deed iets met schroevedraaiers, een autosleutel, lege flesjes icetea, de stofzuiger en het verhuizen van haar stoel. Toch gemakkelijk dat ze zichzelf zo goed kan bezig houden ;-).

En toen was de zondag om… Maar gelukkig is de volgende weer een rustdag (en hopelijk even zonnig).