Uitbreiding 1
door buikberg
Onze zaadbestelling bij Velt is al binnen én betaald, en die van u? 😉
Een lijst van wat we nog hebben zullen we u besparen, wegens vier volle ‘danish butter cookies’ dozen vol zaad. U zou niet eens tot het einde lezen waarschijnlijk. Daarom een overzichtje van de nieuwe pakskes die in het voorjaar (wegens ‘op’ of ‘leuk, eens proberen’) op de buikberg uitgezaaid zullen worden:
– 2x kelvedon wonder (erwt), meneer buikberg wil nog altijd geen andere proberen dan de ‘erwtjes van mémé’
– paksoi taisai (experiment wegens naar ons goesting wat te weinig ‘bladtoestanden’ in de herfst)
– savooi westlandse putjes (goed bevonden, de alternatieven zien er niet zo aantrekkelijk uit, dus meer van hetzelfde)
– koolrabi azur star (eens een blauwe soort na een aantal jaar groene/witte – om toch ook een beetje variatie aan kool te hebben in de zomer)
– Nieuwzeelandse spinazie (experiment, vermits ‘echte’ spinazie hier altijd direct doorschiet of heel slecht kiemt)
– pastinaak halblange weisse (heel goed bevonden dit jaar wat vorm en smaak betreft, qua kiemkracht minder maar dat is altijd moeilijk, dus daarom al een nieuw pakje voor moest het zaad van vorig jaar moeilijk doen)
– pompoen butternut (zat dit jaar in de ‘geheime mengeling’ en zeer lekker bevonden, dus daarom maar ineens een pakje)
– pompoen Jack’o Lantern (we hadden dit jaar geen grote pompoen, ook niet in de mengeling, en dat hebben we gemist – Linde en Sara spelen zo graag ‘op een grote pom-poen’ met de exemplaren die bij de ouders van meneer buikberg aan de haard liggen 🙂
– radijs cherry belle (om mysterieuze redenen op, en al de rest van het radijszaad nog niet)
– rode biet kogel 2 (heel goed bevonden)
– schorseneren verbeterde reuzen (idem)
– kropsla Analena (omwille van de naam natuurlijk ;-), maar ook omdat we nog geen vroege sla hadden en deze kan nog eens het hele jaar door ook)
– Gemengde rauwkostsalade mesclun (onze ‘zomersla’ van de nieuwe tuin is na 4 jaar eindelijk op, en was erg leuk, dus daarom deze eens proberen)
– tomaat roma (omdat meneer buikberg naast de hellfrucht en de pyros-van-mémé ook weer graag een italiaanse soort had)
– collection de tomates aperitif (hmmm)
– winterpostelein (experiment, ook om meer bladgroen in de herfst/winter)
– witlof hollandse middelvroeg (na onze promotiestunt, u toch ook?!?)
– wortel de colmar à coeur rouge (experiment, gewoon zin in iets nieuws)
– wortel milan (idem)
– aardpeer fuseau rose (we hebben al een paar aardpeertjes in de grond zitten die zich niet lijken te vermenigvuldigen – bovengronds te zien – dus als we er ooit van willen eten zullen we er moeten bij zetten)
– 6,25 kg raja pootaardappelen (naar onze mening de lekkerste, met de beste opbrengst en het best te bewaren)
– groenbemesters luzerne en gele mosterd
– en dan 10 soorten bloemekes om de brandnetel-borders in de moestuin te proberen bestrijden (ik heb blijkbaar iets met ‘oogjes’ :-)), van elke soort afrikaantjes een nieuw pakske en ook nog wat rankende oost-indische kers
[…] Ha, ik ben blijkbaar niet de enige die net op tijd z’n bestelling binnen heeft, én voor Analena gevallen is 🙂 « de […]
Butternuts zijn inderdaad een aanrader, die komen er dit jaar ook weer bij ons. Wel geen gigantische pompoenen, wegens daar gene weg mee weten achteraf.
Winterpostelein hebben we ook staan, maar is geen denderend succes. Leuk om een paar blaadjes groen te hebben, maar de opbrengst valt wat tegen. ’t is bovendien blijkbaar gegeerd bij slakken, die gaan nog met de helft van de blaadjes lopen
@Bart: we eten heel graag pompoensoep (ik zou beter voor mezelf spreken) en van zo’n kleinere pompoenen is dat altijd zo zonde, daar maken we liever iets anders mee. Merci voor de info over de winterpostelein, we zullen zien hé :-). Van slakken hebben we trouwens bijzonder weinig last sinds we de kippen in de winter regelmatig in de moestuin laten om de slakkeneitjes op te eten, misschien een tip?