Uitbreiding 2

door buikberg

Maar niet alleen de moestuin wordt volgend voorjaar hopelijk wat uitgebreider en beter onderhouden dan het voorbije jaar. Ook de boomgaard, bessenrijen en vogelbosjes/haagjes kregen er nieuwe vriendjes bij. Na jaren erover praten maar er nooit echt tijd voor gemaakt te hebben, zijn we eindelijk eens tot bij boomkwekerij De Linde in Kemmel geraakt (en er zijn zo nog dingen die liggen te wachten, op een zomerse regendag naar Auchan gaan shoppen bijvoorbeeld ;-)). Als je ergens lang van droomt wordt die droom alsmaar mooier en mooier, en dan valt de realiteit soms een beetje tegen. Het bestellen was dus een beetje aan de droge kant ondanks dat er uit de boomgaardanalyse duidelijk vakkennis sprak. We hebben onszelf dan maar een toertje zonder uitleg door de boomkwekerij toegestaan. Maar eerlijk waar: het plantgoed is van super kwaliteit, ook de mini-jaarling-meidoornscheuten enzo.

In de boomgaard werden er nog een moerbei (eindelijk!) ‘Morus Nigra’, een appelaar ‘Eysdener Klumpke’ als bestuiver voor de Court-Pendu Rouge, een kweepeer ‘Champion’, een abrikoos ‘Bredase’, een amandelboom ‘Robijn’ en een nieuwe Schaarbeekse kriek geplant. Er zijn nog een paar plekjes over maar dan is de boomgaard toch echt wel vol.

Het was fijn boomplantweer, zo tussen twee vorstperiodes in (maar wel een beetje haasten om alles op tijd de grond in te krijgen)

Als deze boompjes allemaal groot zijn, onttrekken ze hopelijk het zicht op de lelijke hangar verderop 🙂

Nu is de steunpaal nog tien keer zo dik als het moerbei-stammetje, maar later als ik groot ben dan …!

Drie (of vier?) generaties fruitbomen bij elkaar: vooraan de nieuwe moerbei, rechts de oude perelaar, in het midden de vier jaar oude appelbomen, en links de stokoude (en dode) kerselaar.

In de bessenrij aan de rand van de moestuin kwamen 2 nieuwe zomer- en 2 nieuwe herfstframbozen (Shöneman, Golden Everest, Marosa en Autunm Bliss), nu we eindelijk een goede plek gevonden hebben waar ze meer dan een jaar schijnen te overleven. En ook 2 nieuwe aalbessen (Junifer en Witte Parel) om de oude struiken die wat de geest lijken te geven te vervangen. En ten slotte een probeerseltje, een plantje wilde bosaardbei voor in het beschutte hoekje onder de aalbessenstruiken en de vlier.

In de stukjes haag-in-wording tussen de boomgaard en de straat bleken toch nog meer struikjes te groeien dan eerst gedacht. Ze zaten op het moment van de inventaris blijkbaar wat verstopt tussen de hoge brandnetels en kwamen nu weer te voorschijn. Maar goed, we hebben de vervangplantjes van meidoorn en rode kornoelje er dan maar bij geplant, eentje meer in de rij kan geen kwaad.

Hetzelfde gold ook voor de vogelbosjes langs ‘wei 3’, die binnen afzienbare tijd samen met de knotbomen ervoor moeten zorgen dat ook in die  wei wat schaduw te rapen valt voor de dieren. Struikjes waarvan ik dacht dat ze verdwenen waren bleken er toch nog te staan (al dan niet half afgegeten door de schapen of koeien, maar goed, ze zijn er nog), waardoor er een volledig nieuw vogelbosje kon aangeplant worden met vogelkers, lijsterbes, en gele en rode kornoelje. De gevederde vriendjes zullen blij zijn :-).