Verwonderd (pas op, overpeinzingen)

door buikberg

Verbaasd. En misschien toch ook wel wat bezorgd.

Over het weer, wel te verstaan. Want elke dag weer komt de vraag: is dit nu nog normaal?

– Palen boren in de wei: grond is kurk, kurkdroog. Boren is dus geen lachtertje. De gestekte frambozen hebben al elke week een gietertje water gekregen. Het is november toch, hé? Dan is het toch nat? (en niet enkel mistig) Misschien is er tegen zaterdag wat regen voorspeld. Misschien.

– Onze koeien hebben nog twee ‘hoog-gras-weides’ ter hunner beschikking, waar ze nog wel een paar weken mee verder kunnen. Andere jaren moesten we nu zeker al bijvoederen met hooi omdat het gras zo kort stond. En ja, we hebben een (volwassen) dier minder rondlopen en ook een kalf minder. Maar het lijkt niet alleen bij ons zo te zijn, ook de melkkoeien van de buren-boeren lopen nog rustig buiten – en dat is echt wel uitzonderlijk.

– Elk weekend denken dat het de laatste kans is om iets in de moestuin te doen. Maar intussen lijkt het erop dat het to-do-lijstje ook hier een heel stuk afgerond zal geraken. Blijkbaar zijn er nog die dat met verbazing vaststellen. En plezier natuurlijk. Bijna alle bedden die de voorbije zomer niet gebruikt werden hebben een laag karton en mulch gekregen. De groenteresten die opgekuist konden worden zijn ongeveer opgekuist. De fruitstruikjes zijn gesnoeid en vermenigvuldigd (nog meer bamboosjes!). Er is zelfs weer een heel stuk strijd geleverd met de oprukkende brandnetels (zelfs het gras rond de moestuinbedden is ervan vergeven).

– We zijn eind november, maar de momenten dat we een paraplu of regenjas nodig hadden de voorbije weken zijn op één hand te tellen. En Linde heeft nu net zo’n geweldig hip regenpak-uit-een-stuk met sterretjes :-).

De herinnering aan twee jaar geleden doet soms vermoeden dat het toch niet zo uitzonderlijk is: het was toen ook nog weer om als hoogzwangere zonder extra jas naar het buitentoilet te gaan ;-). Maar bovenstaande zaken waren toen zeker niet het geval. Het was toen ook niet zo (lang) droog geweest volgens mij. Maar herinneringen bedriegen soms, al staan die van toen wel zwaar in het geheugen gegrift.
Binnen dit en twee weken werd het toen ijskoud, met sneeuw, veel sneeuw, zodat we een bijzonder rustige kraamtijd hadden met enkel bezoek van dicht uit de buurt.

Zou het nu ook? Zouden we dan toch die beloofde strenge winter krijgen?

Advertenties