Grauwe Abeel

door buikberg

Deze bomen gingen een toekomst als wegwerp-palletten tegemoet. Hout van populieren (en familie) wordt gebruikt voor de papierindustie, luciferstokjes, (wegwerp)fruitkistjes, (wegwerp)palletten en spaanderplaten. De (productie)populieren van 2011 zijn snelgroeiende varianten (“canada’s”). Populierehout-hout wordt niet meer geacht, houthandels kunnen courant Azobe, Oregon of Movingui leveren, maar wie vraagt nu achter “Abeel” ?

Een paar honderd jaar geleden was de abeel (Populus Canescens) een veelvoorkomende boom in Vlaanderen. Het hout werd voor zowat alles gebruikt, ook constructiewerk (dakgebintes !). Eik of olm waren veel te schaars/duur hiervoor, populier was bovendien een stuk lichter voor dezelfde sterkte.

Ongeveer alles in ons huis: plafond, balken, zoldervloer, deuren, kasten, dakgebinte, rekken, voederbakken, … is/was van dit hout gemaakt.

En als we het verbouwen, dan moet het goed zijn. Met dank aan de meneer van de zagerij “soms zit er eens abeel tussen, ik ga u bellen als we er binnenkrijgen”. Aldus liggen hier nu 2 Grauwe Abelen, vers in schellekes gezaagd, te drogen en te wachten totdat we er eens iets mee doen. De prijs was ieske meer dan brandhout, maar niets vergeleken met gelijk-welke vezelplaat of stuk dennenhout.