Op het eerste zicht… (2, of niet)

door buikberg

Zijn ze gelukt :-).

Nee, geen fotootjes van de nabije tuinomgeving deze maand, wegens niets veranderd en door de sneeuw alles nog bruiner dan vorige keer.

Maar wel twee lekkere receptjes voor relatief gezonde, en vooral supersnelle koekjes!

Want we bedachten ons dat we voor de maaltijden zo ons best doen om gezonde dingen op tafel te toveren (volkoren, volvet, veel groenten, lekkere kruiden, enzo), terwijl we voor onze baksels eigenlijk automatisch uitgaan van witte bloem en geprefabriceerde boter. Voor het zoeten zoeken we wel al langer naar alternatieven voor kristalsuiker, zoals rietsuiker, honing, … – en ik gebruik ook altijd 1/5 minder dan in het recept, en dat is altijd zoet genoeg.

Deze receptjes passen dus perfect in deze zoektocht, met dank aan de zielsgenoten van het dragen-en-voeden/forum en de google-link naar “oma’s recepten”. In deze recepten heb ik het witte zelfrijzend bakmeel wel niet vervangen door volkorenbloem + bakpoeder, wegens dat het moet opstijven in de koelkast en doordat er al zoveel gezonde granen inzitten.

Haverkoekjes

Nodig:

– 150g zelfrijzend bakmeel

– 150g havermoutpap (ik had enkel havermoutvlokken liggen, dat werkt dus ook)

– 100g vloeibare boter of (zonnebloem)olie (hier goede boter even opgewarmd)

– 1 tl kaneel

– 150g honing/ahornsiroop/agevesiroop (hier gebruikte ik 2 el honing, 2 el agavesiroop en 1 ei om het minder zoet maar wel nog kleverig genoeg te maken – naar zoetheid mocht het eigenlijk toch nog iets meer zijn)

– 150g gemalen/gehakte noten, rozijnen, gedroogd fruit zoals abrikozen/dadels/cranberry’s, zonnebloempitten/pompoenpitten/sesamzaadjes/… – naar keuze te combineren

Goed mengen/kneden tot een plakkerig deeg, in een plastiekfolie tot een goed aangedrukte rol rollen, en een uur (minimum), paar uur of een nacht in de koelkast laten opstijven (zo lang als je kan wachten ;-). Dan in sneetjes snijden (gaat beter als je boter ipv olie gebruikt hebt), op  een ingevette bakplaat leggen en 15-20 min op 180 graden bakken.

Muesli-koekjes

Voor 12 stuks

Ingrediënten :

  • 100 g zelfrijzende bloem
  • zout
  • 100 g basterdsuiker
  • 100 g muesli
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei
  • 1 pakje chocoladeglazuur

Bereiding :

In kom doen: meel, zout, basterdsuiker, muesli, vanillesuiker, boter en ei. Tot stevig deeg kneden. In koelkast 1 uur laten rusten. Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakplaat invetten . Deeg uitrollen en 12 rondjes uitsteken en op bakplaat leggen. (Dit gaat dus ook prima met een worst maken in plastiekfolie en in schijfjes snijden.) 15 a 20 minuten bakken. Op bakplaat laten afkoelen. Chocoladeglazuur maken volgens gebruiksaanwijzing. Een deel van de koekjes hiermee bestrijken. Smakelijk!

(Deze werden wel gemaakt zonder chocoladeglazuur, zie eerder waarom ;-).

En welke waren nu de lekkerste? De mueslikoekjes winnen momenteel, omdat de haverkoekjes dus iets te weinig zoet waren. Anderzijds zijn de haverkoekjes wel zo ‘droog’ als ik me ze herinner van bij de bakker in Leuven – en net dat vond ik er lekker aan. Volgende keer iets meer zoetstof en dan een nieuwe evaluatie :-).