Hooi en olieverf

door buikberg

HOOI
Als het gras lang is, en dagenlang brandend heet, wordt het gras gemaaid, een paar dagen droogt het en wordt daarbij regelmatig gekeerd. Plots keert het weer – er komt onweer aan en het hooi moet halsoverkop binnen gehaald worden. Misschien is het nog niet droog genoeg. Misschien komt de regen te snel. In dat geval zit er nog niet volledig droog hooi in de balen (of de hooimijt).
Binnenin de massa hooi zijn de omstandigheden net zoals bij een goede composthoop: nat, warm en een massa groen materiaal. Het hooi begint te verteren/rotten/gisten, en ontwikkelt daarbij warmte. Aan de buitenkant van de baal hooi kan die warmte weg, in het hart van de hooibaal zit alles in een dik pak isolatie. De temperatuur loopt op, en de vertering gaat sneller. Het wordt nog warmer, …
Door de warmte verdampt het resterende water en gekookt hooi blijft over. Dat is het gunstige scenario. Minder leuk is het als de temperatuur zo hoog oploopt dat het droge hooi errond begint te smeulen … En als dan de deuren van de schuur opengaan: VLAM !
(2007, onze eerste poging tot hooi maken – de pakken zijn ‘maar’ tot 80 graden opgelopen in de kern (en dan gelukkig weer gezakt), maar alle 240 pakken hebben we een week lang 2 keer per dag met  de thermometer gaan prikken)

OLIEVERF
2012 Een doordeweekse maandagavond: nonkel en tante maken het kamertje klaar voor hun kindje dat binnen een 4-tal weken komt. De plankenvloer van het babykamertje wordt geolied, een werkje dat ’s avonds wat langer duurt dan gepland. Als alles klaar is worden de olie, de borstels en vodden netjes in de berging onder de werkbank weggezet.
Woensdagnacht 4u30: nonkel, hoogzwangere tante en hun logee staan op straat, in hun pyama, ongerust op de brandweer te wachten. Ze zijn in het pikdonker, door de rookmassanog net naar buiten geraakt. Zij mankeren niets, maar wat schiet er straks nog van hun huis over? Gelukkig arriveren snel en massaal de brandweer, de redacteur van Het Laatste Nieuws en een verkoper van tegenexpertises.
 
De brandweer brengt een verkoolde werkbank naar buiten. Het is een kwestie van minuten geweest voor de brand ook buiten de berging zou doorbreken – door alle houten plankenvloeren van het oude herenhuis heen.

De parketolie op de vodden droogt; lijnolie verhardt in een exotherme reactie. Moderne olieen bevatten darenboven nog extra drogingsmiddelen om het uitharden te versnellen, maar de warmte die vrijkomt blijft dezelfde. Een waarschuwing staat op laatste lijn van de 2 kolommen gebruiksaanwijzing op het blik. In even kleine lettertjes.