Nog hooi en nog olie

door buikberg

Omdat we de vorige jaren altijd iemand moesten schoon spreken om ons hooi te keren en op rijkes te leggen, en onze buren-boeren het op dat moment net ook druk hebben, hebben we volgende investering in oud ijzer gedaan:

 

“Dit wonderlyck maschien keert uw hooi ende strooi en is alsook in staat (mitsch ene kleinen hendel om te schakelen) om het op rykes op te rakelen. Den modernen boer spaert veele uuren werk (en zyne rug) terwyl ghet peerd den arbeyd verricht. Rydt, ghezeten op uwen hooikeerder over uw meerschen; schaft vandaag nog dit maschien van den toekomst aan !”

 

 

En ?

Werkt dat ??

Ewel:

Toen we woensdag de loonwerker belden om te komen maaien, had die het zo druk dat hij pas vrijdag kon komen. Vanmorgen nog eens gebeld om ongeveer een uur te weten. “Kort voor de middag, of op de middag”. Wij maakten dat we tegen 11u terug waren van het winkelen, toen hij om 14u nog niet geweest was, nog eens gebeld. “We zijn daar vanochtend geweest, en er was niemand. En ik ga niet nog eens heel die baan doen !”

Voorlopig is het maaien uitgesteld (woensdag kan er regen komen), dus het machien is nog niet ‘echt’ getest – wordt hopelijk spoedig vervolgd.

Maar dankzij een halve dag opkuiswerk, 2 liter olie, anderhalve kilo vet een bus kruipolie en een vuile dochter, hebben we daarnet een testrit door de wei kunnen maken, en alles loopt gesmeerd !