En nog meer contentement
door buikberg
Want het hooi ligt binnen – perfect droog, het zweet erbij niet meegerekend – en 200 pakskes dus ruim genoeg voor een lange winter. (Op de tweede foto zie je vooraan trouwens de profielen liggen van wat ooit onze serre moet worden – het is de oude serre van het kasteel van Beernem 🙂 die meneer buikberg voor relatief weinig centjes kon overkopen van de oude tuinman van daar die in twintig jaar geen tijd heeft gehad om die serre weer op te bouwen -hopelijk lukt het ons wel voor die tijd ;-).)
Zo nog eens wat tijd op de hooizolder doorbrengen geeft trouwens een goed zicht op alle vogelnesten rondomrond ;-).
De brandnetelzee achter het huis is toch al een beetje omgetoverd in een bloemenwei.
We zijn weer bijna ‘bij’ in de moestuin, dankzij het minder warme weer en meneer buikberg die graag een weekendje zee liet schieten om te werken (mejuffrouw buikberg genoot dan weer enorm van het zand en het toneel in het park. Ze wilde zelfs een tweede keer mee naar de zandworm).
We hebben een super goede aardappeloogst, en de ajuinenoogst valt ook goed mee! Ook van de erwtjes hebben we gedurende een aantal weken een extra portie in de diepvries kunnen steken voor de winter.
En nog twee konijnen erbij in de ren, eindelijk vriendjes voor de eenzame langoor (en weer twee vreters minder in de moestuin).
We hebben een drietal blauwe libellen gespot, fouragerend boven de nog niet aangeplante vijver (maar die krijg ik niet op foto ;-)). Voor wie van raadsels houdt: iemand enig idee wat deze spontane vijverbeplanting is? (en vooral de vraag: verwijderen als we in het najaar de vijver mooi gaan aanplanten of laten staan?)
Maar ook nog een paar cliffhangers:
– zullen de paar tomaten aan onze zwaar door de plaag aangetaste tomatenplanten kunnen afrijpen?
– zullen er eindelijk eens komkommers beginnen groeien aan die prachtig uitgegroeide planten?
– hoeveel diepvriesschuiven courgettesoep zullen we nog moeten vullen? (de oogst bedraagt momenteel ongeveer 2 dikke courgetten… per dag)
– waarom wil de warmoes dit jaar niet groeien?
– hoeveel kippenkuikentjes zullen er onder de poep van eend Barbara uitkomen? (en zal mama Kaatje Kip nog extra kuikentjes willen verzorgen bovenop haar eigen zeven brakeltjes?)
Wordt vervolgd…
De goed nieuws show bij Buikberg! Doe zo voort!
Wat de spontane vijverbegroeiing betreft: mij lijkt het Grote lisdodde te zijn. Dat is nogal een forse en sterk uitbreidende soort. Ik heb ‘em ook in mijn vijvertje, maar ik snoei de uitlopers resoluut terug. Krijgt wel van die sierlijke sigaarvormige bloeiwijzen.
@Biodiverse tuinier: wat goed nieuws show betreft, ’t is maar wat je wil zien hé, over de rest kijken we wijselijk over 😉
Inderdaad, Lisdodde. De plant is inheems, maar gelet op de grootte van de vijver, best in toom houden. Is wel een mooie en decoratieve plant.
Courgetten kan je lang ‘vers’ bewaren , maar niet zolang als pompoenen. Je hoeft dus geen slaaf te zijn van je plant. In sommige gevallen lukte het ons om ze te bewaren tot januari. Je moet ze wel bewaren op een droge en niet te warme locatie.
En wat je tomaten betreft: je kan ze laten rijpen indien je ze tijdig plukt en binnen verder laat afrijpen. Eens de vruchten aangetast, krijg je enkel een verfomfaaide tomaat.
Je kip zal de kuikens aanvaarden als er geen leeftijdsverschil is. Als dat er wel is dan wordt het moeilijk. Sommige kippen aanvaarden het, andere verzetten zich resoluut tegen het pleegmoederschap met desastreuze gevolgen voor de (vreemde) kuikens.
@Specht, dank voor de vele info! Tomaten binnen laten afrijpen lukt hier meestal niet zo goed (te weinig zon binnen?). En dan zullen we een andere oplossing (of beter, ander kot) moeten bedenken voor mama eend en haar toekomstige kuikens.