Quicklime

door buikberg

“Wa gade gij daarmee doen manneke ?”

“Dat is iets van vroeger hoor, dat  hebben wij niet meer”

“Ongebluste ? Ja, dat is SuperCalco. Of is het omgekeerd, ik mis altijd”

Het (arme) Nederlands helpt nu ook niet echt om het onderscheid te maken. ONgebluste kalk en GEbluste kalk: je moet al een postdoctoraat in de scheikunde hebben om eraan uit te geraken.

Branntkalk (D), Chaux vive (Fr), Quicklime (E), … drukken het toch duidelijker uit: het is het gevaarlijke spul waar het hier om gaat. Een lijk oplossen ? Dit is het poeiertje dat je zoekt. Een antiek “weapon of mass destruction”? Gooien met dit poeder.

Niet verwonderlijk dat het wat moeite vergt om dit goedje nog vast te krijgen. En toch … is het een superproduct.

  • bio-cement: volledig recycleerbaar in de kringloop kalksteen (CaCO3) -> (verbranden) -> gebluste kalk (CaO) -> (blussen) -> gebluste kalk (Ca(OH)2) -> (uitharden) -> kalksteen (CaCO3)
  • klimaatneutraal (voor de liefhebbers): verhardt door binding met CO2 (in tegenstelling tot cement, gips, …)
  • levendevers: gebluste kalk in poeder in zakken kan je overal vinden. Iets dat in contact met de lucht hard wordt in poedervorm opslaan – dat is toch even dom als cement vochtig bewaren ? Daarom wou ik  kalk voor mijn geld, en moest en zou het ongebluste kalk zijn.
  • goedkoop: eigenlijk wel (11e/zak), want enige chemique berekeningen leren dat 25 kg CaO met (zo goed als gratis) H2O al snel 35 kg Ca(OH)2 oplevert. In vergelijking met cement misschien nog iets duurder, maar als je het met verf vergelijkt …
  • multifunctioneel: metsen, kiekekot ontsmetten, gevel witten, chape draaien, eieren in bewaren, kelders droog houden, rabarberwijn maken, de grond verbeteren, fresco’s schilderen, de douche tadelakten, beesterij weghouden, voegen en nokken zetten … : kalk is voor zo ongeveer alles goed
  • historiesch correct: ja, de Romeinen hadden beton. Maar cement, dat kwam er pas om bunkers te bouwen in WOII. Voor de rest is altijd kalk gebruikt – veel succes als je met cement wil hervoegen.
  • trager: door de binding met CO2. Daardoor taaier. En ge moet u niet haasten ;o)

En vooral: plezant en sensationeel, om 80 liter water op enkele seconden tijd te zien koken, stomen en een kokende blubber te worden. (morgen nog 5 zakken te gaan) Maar don’t try this at home als je niet zeer goed weet wat je aan het doen bent !

 

(volgende in de reeks: nee, we pleisteren niet met gips, maar met koeiestront)