Fanmail

door buikberg

img_9750

Het gebeurt niet elke dag, dat iemand mijn adres vraagt, om me een cadeautje op te sturen.

Ik heb een fan !

Geen knappe jonge blonde die met rozen, teddybeertjes of ondergoed gooit, maar een echte fan ! Hij (helaas, een hij …) leest wat ik hier plaats, stuurt me af en toe een mail, en bestudeerde mijn verlanglijstje op pinterest.
Zijn grootmoeder moest helaas onlangs haar eigen thuis inruilen voor een bejaardentehuis, en bij het snuisteren op de zolder vond hij twee rekenlatten tussen de herinneringen. Hij dacht aan mij. (zou hij vaak aan mij denken ?) Hij hield er een voor zichzelf (en/of zijn kinderen), en stuurde er mij een op. (wel, stuurde het naar de buren eigenlijk) Ze kwam hier na een maand of twee toch toe, en ik had ondertussen al een deluxe-editie op een rommelmarkt op de kop getikt.

img_9749

Linde is tegenwoordig zot van cijfers. Apetrots (preus ‘lijk 40) gaat ze aan iedereen die het horen wil uitleggen dat zij 9 kilo weegt en 13 jaar is, dat kleine zus 26 kg weegt en 0 jaar is, dat het naar oma 6 uur rijden is omdat ze 12 meter van ons woont. Ze heeft 3 boterhammen gegeten, gaat om 4 uur slapen en 7 weken op reis. En vraagt ’s avonds als het nu nog voormiddag is.

Cijfers zijn overal. Dus cijfers moeten wel heel belangrijk zijn. Hoe laat? -> cijfers. Hoe veel? -> cijfers. Hoe goed? -> cijfers. Weegschaal -> cijfers. Voltmeter -> cijfers. Plooimeter -> cijfers. Benzinepomp -> cijfers. Uurwerk -> cijfers. Thermometer -> cijfers. Wijzertjes (die ook een cijfertje aanduiden, maar tegelijk ook tonen wat veel/weinig en meer/minder is) zijn hopeloos ouderwets. En een maat op een plankje afschrijven om over te brengen is al helemaal ‘not done’.
‘375 gram bloem en 2 eieren’ (als je er even over nadenkt compleet belachelijk, maar we doen het wel !)
‘hoe laat is het? zestien uur vierentwintig‘ (De vraagsteller moet vervolgens de cijfers weer decoderen om eruit op te maken dat het ‘bijna 4-en-een-half’ is, en dus inderdaad tijd om even te pauzeren.)
‘een wandeling van 7.4 km’ (Bergop door zompige paadjes en veel te zien onderweg)
‘uw klantnummer is 19650892’ (Waaw, hebben die zoveel klanten ?)
‘89.95 euro’ (Maar je mag niet met kleingeld betalen)

Vader doet ondertussen verwoedde pogingen om zijn leven iets meer cijfer-vrij te maken: rekent in dagwanden, duimen en voeten, driekwart, Sint-Jan en half oogst, daglonen. Vergelijkt, schrijft af, gebruikt passers en imperial units.
(wie vraagt hoeveel duim er nu in een voet gaan heeft er duidelijk niks van begrepen)

De rekenlat. Voor als er toch moet gecijferd worden. Precisie? Iets van een 2 beduidende cijfers – meer dan genoeg voor de meeste toepassingen. Voeling? De grootte-orde van het resultaat moet je zelf achterhalen – de lat geeft je enkel de mantissa van het resultaat. Platte batterij of kapotte elektronica? Deze rekenmachine heeft er geen last van. Snelheid? Voor een geoefend gebruiker veel sneller dan een (eveneens geoefend gebruiker) op een zakjapanner, of godbetert Excel (gemaakt voor/door boekhouders). Duurzaamheid? Na 50 jaar ziet het er nog niet naar uit dat de maatstreepjes afgesleten zijn tot een minder leesbaar niveau (aan uw hoeveelste gsm zit u al ?)
Moeilijke bewerkingen? machten en wortels, logaritmen en exponentielen, sinussen en co en de hele familie, het getal pi (kent Excel in 2013 dat nu al ?), herhaaldelijk vermenigvuldigen en delen.
Open en transparant (maar toch mysterieus), educatief en prikkelend naar de achterliggende wiskunde (wiskunde, geen cijfervreterij)
Beperkingen? kan niet optellen en aftrekken – daarvoor dient u een ander toestel aan te schaffen ;p (of te oefenen:  google ‘flash anzan‘)

img_9753

Ze zit met de lat te spelen, ge-intrigeerd door al die streepjes en cijfertjes.

“Oei, het middelste latje is eruit gevallen, is het nu kapot ?”
“Dat is een rekenmachine van vake. Als je in leefgroep 4 zit, wil ik je ook leren hoe je het kan gebruiken. En nog veeeel later, ga je leren begrijpen hoe het werkt”