Verletst

door buikberg

“globale financieel-economische crisis”

“de economie zuurstof inblazen”
“gedwongen verlofopname in het eerste kwartaal”
“de bank is moeten gered worden”
“kredietwaardigheidsbeoordeelaarsratingsverlagingsdreiging”

Het boerke schudt zijn hoofd. Hij is toch te ‘achterlijk’ om iets te snappen van al die dingen die ‘van Brussel’ komen. ’t Is een goed voorjaar geweest voor zijn patatt’n (‘return on investment in Q2 better than expected by the analysts’)
Met Willy en Jacqueline van de buren is weer de hele zomer prei voor boontjes geruild, courgetten voor frambozen, bloemkolen en sla. Kersen, peren en appels konden er dit jaar helaas niet geruild worden. (‘environmental disasters hit us terribly’)
Een paar weken terug heeft hij nog met twee gezinnen een schaap geletst, er was meer vraag naar dan dat hij dit jaar lammetjes had om te slachten (‘book to bill larger than 1’)

Geletst ??

Hier ‘te lande‘ wordt er niet langer met ‘euro’ts’ betaald. (Is dat wel echt geld ? Het lijkt van plastiek, dacht je toch ook toen je de eerste keer die roodkoperkleurige centjes vastkreeeg. En je kreeg er een rekenmachientje bij – kon het nog verdachter ?)
Sinds een goed half jaar wordt er ook in ‘ietskes’ gehandeld op de Buikberg. Georganiseerd ruilen zeg maar. <Albert> doet iets voor <Bernard>, <Bernard> doet iets voor <Claudine>, … <Yasmine> doet iets voor <Zoe>, en <Zoe> doet terug iets voor <Albert>.

Een ‘rekening’ van ‘ietskes’ (een even creatieve naam als de euro) houdt bij hoeveel je voor een ander gedaan hebt, of ‘geprofiteerd’ hebt (niets mis mee).
Eigenlijk hetzelfde als de peren voor appels ruilen met de buren Willy en Jacqueline, maar met de extra voordelen dat er een veel ruimer aanbod is. En geen verplichting om met dezelfde persoon iets gelijkaardigs te ruilen.

We verletsten al courgettes, eieren, herstelden een platenspeler, printer, lamp en cdspeler, ‘kochten’ allerlei boompjes en struikjes, en ‘verkochten’ dus twee halve lammetjes. In plastiekzakjes steken kwamen de ‘letsers’ zelf doen.

Maar weetjewadde ? Probeer het gewoon zelf ! (Hoe meer mensen in het systeem zitten, hoe beter het werkt)

http://en.wikipedia.org/wiki/LETS

http://en.wikipedia.org/wiki/Cincinnati_Time_Store

http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_the_limit_of_price